Tradiční recept na tartaletku sice pochází z Francie, ale jinak záleží jen na fantazii a zručnosti každé cukrářky, protože košíček může mít různé tvary, velikost a náplň.
Na různých food festivalech, ale i v netradičních cukrárnách se setkáváme s mnoha nápaditými variacemi. Korpusů může být celá řada, nejčastěji pečený je světlý vanilkovo-máslový korpus, ale my vám chceme přiblížit jeden netradiční recept na tartaletku, který jsme ochutnali na Srí Lance. Vynikající a lahodná chuť kakaového korpusu je dána přidáním špetky netradičního koření – kardamonu. Náplň je vyšlehána ze sýru mascarpone a šlehačky. Celý zákusek je ozdobený ovocem s lístkem máty. Pro moderní ženy i muže, kteří se nebojí inovací v kuchyni, doporučujeme vyzkoušet tento nový recept. Ale samozřejmě nezavrhujeme tradiční pudinkový krém a ovoce zalité želatinou. Určitě i tak můžete dát své fantazii volnou ruku. Mým favoritem zůstává tartaletka s příchutí Orientu.
Lahodná káva a vynikající zákusek vám vykouzlí úsměv na tváři a nedělní pohodu. Tartaletky se hojně využívají i při různých pracovních setkáních, na svatbách či jiných oslavách.
4 porce |
55 minut |
1 hodina 15 minut |
Ingredience:
Na korpusy:
- 250g hladká mouka
- 60g cukr moučka
- 125g vychlazené máslo
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička kardamonu
- 1 lžička citronová kůra
- 1 špetka soli
Na krém:
- 500ml smetany ke šlehání
- 500g mascarpone
- 2 lžíce cukr moučka
- 1 sáček ztužovač šlehačky (v případě řidší šlehačky po vyšlehání)
Postup:
Mouku prosyjte na vál či do mixéru, přidejte cukr, sůl, kardamon, citrónovou kůru a na kostičky nakrájené máslo.
Mixujte nebo hněťte do té doby, dokud směs nepřipomíná drobenku.
Poté přidejte jedno vejce, žloutek a vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
Předehřejte troubu na 180°C.
Vychlazené těsto rozdělte na 12 větších či 24 menších dílků, které namačkáte do formiček. Tato metoda nezaručuje, že budou košíčky stejně vypadat. Pro větší podobnost košíčků, těsto vyválejte, vykrájejte pomocí tvořítka stejné dílky, které do formiček položíte a namačkáte rovnoměrně na stěny, tím budou košíčky stejně velké.
Dno tartaletek propíchejte vidličkou, aby vám nevyběhly. Takto připravené košíčky vložte do trouby na 20 minut. Dokud není těsto propečené (na dotek tvrdé a zlatavé).
Košíčky vytáhněte z trouby a opatrně vyklopte. Pokud nepůjdou vyklopit, pomožte si špičkou nože, ale opatrně, jsou křehké.
Připravte si krém – šlehačku vyšlehejte, pokud se vám zdá tekutá, přidejte ztužovač. Mascarpone dejte do misky, vyšlehejte s cukrem a vmíchejte šlehačku.
Do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou vložte krém, kterým ozdobíte vychladlé tartaletky. Navrch přidejte čerstvé ovoce a mátu.