Svíčkovou omáčku není jistě nutné představovat, protože ji zná nejen celý český národ, ale určitě si našla příznivce i mezi cizinci.
Většina lidí se shodne na tom, že jim svíčková omáčka moc chutná, ale různí se názory ohledně houskových knedlíků. Někdo si je zamiluje ihned, ale někomu na poprvé nechutnají, protože pro ně mají divnou konzistenci i chuť.
Svíčková patří mezi nejoblíbenější české hutnější omáčky, které sice neodpovídají nynějším trendům zdravé výživy, ale my si myslíme, že je to dobrota, která stojí za trochu námahy a času, a proto se připravuje k slavnostnějším příležitostem jako jsou nedělní obědy, rodinné oslavy či svatby.
Těšte se na chválu a vylízané talíře!!! :))
4 porce |
30 minut |
1 hodina 50 minut |
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové
- 4 ks mrkve
- 4 ks petržele
- 1 ks většího celeru
- 125g másla
- 1 ks rajčatového protlaku (malá plechovka)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 5 ks bobkového listu
- 1 lžička nového koření mletého
- 1 lžíce černého pepře celého
- 1 lžička černého pepře mletého
- nebo vyzkoušejte naši směs koření na svíčkovou
- 1 ks 12% smetany
- 1 lžíce soli
- slanina v celku (na prošpikování)
- 1ks většího citrónu
- šlehačka (smetana)
- brusinky
- ocet
Postup:
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistěte a nakrájejte na menší kostičky a dejte do větší misky, která se dá uzavřít.
Maso omyjte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.
Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (nakrájenou na proužky).
Vložte do pánve máslo a počkejte až se rozehřeje, poté přidejte maso a zprudka opečte ze všech stran.
Orestované maso vložte do misky s kořenovou zeleninou, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte koření – bobkový list, pepř, nové koření, také rajčatový protlak a vše promíchejte. Nechte marinovat přes noc.
Na finální úpravu vám doporučujeme tyto dva prověřené způsoby:
První možnost:
maso vyndejte a zeleninu i s kořením orestujte v hrnci, přidejte třtinový cukr a nechte zkaramelizovat
poté vložte maso a vše zalijte horkou vodou (vývarem) a nechte za občasného míchání vařit, dokud nebude maso měkké (1,5 - 2 hodiny
hotové maso vyndejte z hrnce, zakryjte alobalem a nechte odpočinout
z omáčky vyndejte celé koření i bobkový list a směs rozmixujte, pokud se vám bude zdát málo hladká, propasírujte přes síto
do omáčky přilijte smetanu a dochuťte octem či citrónem, podle toho, jestli máte omáčku rádi kyselejší či sladší
maso rozkrájejte přes vlákno na plátky a vraťte do hrnce prohřát
Druhá možnost:
vše z uzavíratelné nádoby přendejte do pekáče, posypte cukrem, přidejte šťávu z půlky citrónu a podlijte horkou vodou či vývarem
přikryjte alobalem či jiným pekáčem a za občasného míchání nechte péci 1,5 - 2 hodiny
až se vám bude zdát, že maso měkne, nechte už pekáč otevřený, aby maso i omáčka chytly barvu
hotové maso vyndejte z pekáče, zakryjte alobalem a nechte odpočinout
z omáčky vyndejte celé koření a směs rozmixujte, pokud se vám bude zdát málo hladká, propasírujte přes síto
do omáčky přilijte smetanu a dochuťte octem či citrónem, podle toho, jestli máte omáčku rádi kyselejší či sladší
Maso rozkrájejte na plátky a vraťte do hrnce prohřát.
Podávejte s houskovým knedlíkem (nejlépe s domácím – RECEPT ZDE), plátkem citrónu, brusinkami a šlehačkou.
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!
TIP PRO VÁS - před špikováním dejte proužky slaniny na 5 minut do mrazáku, lépe se s nimi špikuje :)
Navštivte také náš obchod