Nádivka je oblíbené jídlo, které se většinou dává do kuřete, ale které můžeme udělat i jako samostatné jídlo. Například na Velikonoce mnoho lidí kombinuje obě varianty.
Některé nádivky jsou lehké a vzdušné jiné se vypečou do pevného tvaru, které můžete nakrájet na jednotné čtverce. Základní suroviny do nádivky jsou housky, čerstvé bylinky a vejce. Podle chuti a nálady můžete obměňovat recept a přidávat jednotlivé ingredience.
Náš recept je zvláštní tím, že housku nakrájíme na menší kousky a necháme až 48hodin oschnout. Po přidání vývaru se do určité míry rozpadnou, ale i po upečení zůstává nádivka lehká a krásně texturovaná. Skutečná pastva pro smysly! Není to nejběžnější postup, ale výsledek stojí za to.
8-10 porcí |
0 hodin 30 minut |
1 hodina 30 minut |
Ingredience:
- 6 ks housek
- 100 g másla
- 1ks větší cibule
- cca 1l hovězího vývaru
- petržel
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- pepř
- 300g uzeného masa
- 2 ks vejce
- 3 stroužky česneku
Postup:
Nakrájejte housky asi na 1 cm velké kostky a rozložte je na plech. Přikryjte utěrkou a nechte je 24–48 hodin sušit, dokud nebudou suché a křupavé.
Ve velké pánvi rozpusťte máslo, nasypte cibuli nakrájenou na kostičky a lisovaný nebo rozetřený česnek. Restujte 3-4 minuty, přilijte vývar, rozmarýn, tymián, sůl, pepř a dobře promíchejte.
Do velké mísy vložte nakrájenou housku a pomalu polévejte dochuceným vývarem, dokud nezíská požadovanou vlhkost.
Na jiné pánvičce opečte dozlatova uzené maso a spolu s rozmíchanými vejci a čerstvými bylinkami přidejte do mísy s houskou.
Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte. Pokud máte rádi výraznější chutě dokořeňte kayenským pepřem nebo chilli vločkami.
Nádivku přendejte do pekáče a nechte péct 50 až 60 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.