Jak jsme v neděli zvyklí už od babiček a maminek, tak se dopoledne peče něco dobrého na zub. Vždy si vzpomenu, jak se mě babička ptá, co si upečeme tentokrát, aby to všem chutnalo. Jelikož máme v rodině milovníky skořice, přemýšlely jsme, co by bylo rychlé a malé jen tak ke kafíčku. Ve Švédsku by vám jistě nabídli Kanelbullar neboli skořicové bochánky. Je to jejich nejoblíbenější recept na sladké pečivo ke kávě. Skořicoví šneci musejí křupat na povrchu, ale být krásně vláční uvnitř. A ta vůně, tu musí zbožňovat každý. Neznám žádného milovníka skořice, který by skořicové šneky nedělal pravidelně. A tak jsme se rozhodly, že si uděláme tento výborný recept a vůně skořicových šneků nám připomněla vánoční pohodu:)))
|
|
|
4 porce |
1 hodina 40 minut |
2 hodiny |
Ingredience:
RECEPT NA CCA 4 PORCE
Těsto:
- 250 ml polotučného mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kardamonu
- 50g cukr krystal
- 1 kostka (42g) čerstvého droždí
Náplň:
- 4 lžíce mleté skořice
- 150g másla
- 200g třtinového cukru
Na potření a posypání těsta:
- 1 vejce
- perlový cukr (či krystal)
Postup:
Mléko si zahřejte, aby bylo vlažné a přelijte ho do misky. Přisypte cukr, zamíchejte a rozdrolte do něj kostku droždí.
Nechte vzejít kvásek asi 5-10 minut.
Mezitím si navažte mouku, dejte do větší mísy a přidejte lžičku kardamonu a sůl.
Kvásek přilijte k sypkým surovinám a dobře propracujte ručně či v kuchyňském robotu.
Těsto vložte do větší misky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Připravte si náplň. Máslo zahřejte tak, aby se dalo roztírat. Třtinový cukr a skořici smíchejte dohromady.
Vykynuté těsto si přendejte na vál a rozválejte na jeden větší obdélník asi 1cm vysoký.
Těsto rovnoměrně potřete máslem a zasypte cukrem se skořicí.
Takto připravené těsto srolujte do ruličky.
Nakrájejte těsto na cca 2cm tlustá kolečka.
Přeneste na plech a nechte dalších 20minut kynout.
Předehřejte si troubu na 180°C.
Vykynuté šneky potřete rozkvrdlaným vajíčkem a posypte perlovým cukrem.
Šneky nechte péct cca 15 minut dozlatova podle velikosti.