Když se řeknou špízy, tak se asi každému vybaví maso a zelenina krásně v řádku za sebou naskládané na grilovací jehle nebo klasické špejli. Je na každém z vás co si na jehlu naskládáte. Může to být špíz jen z masa například kuřecího, vepřového, telecího, krůtího nebo zvěřiny. Šťavnatost masa zajistíte přidáním cibule, špeku, klobásy nebo jiné uzeniny.
Pro milovníky zdravé stravy můžete přidat různé druhy zeleniny například papriku, lilek, cuketu, kukuřici, mrkev či houby. Na špízu je nejlepší, že si tam každý z vás může dát suroviny, na které má zrovna chuť. Vedle steaků jsou špízy oblíbená volba na letní grilování, ale ani v zimě se nemusíte bát přípravy v troubě.
Je to snadný pokrm, který zvládne určitě každý z vás, jen si hodně pokrájíte. Dnes pro vás máme připravený recept na kuřecí špízy se zeleninou podle nás. Tak s chutí do toho:)
4 porce |
30 minut |
50 minut |
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 2 větší papriky
- 3 cibule
- 2 nožičky klobásy
- 1 cuketa
- 250g anglické slaniny v celku
- 1 lžička oleje
- máslo
- sůl
- pepř
- koření Adžika
- grilovací jehly nebo špejle
Postup:
Omyjte kuřecí prsa pod studenou vodou a usušte papírovou utěrkou. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky asi 3cm široké a 3cm dlouhé.
Kostičky masa dáte do misky, posypte kořením Adžika a zakápnete olejem. Maso necháte v lednici min. 1 hodinu odpočinout (nejlépe přes noc).
Poté nakrájíte cibuli, cuketu, klobásy, papriky a slaninu na stejně velké kostky jako máte maso.
Maso a zeleninu napichujete na jehlu nebo špejli vždy ve stejném pořadí. Nejdříve cibuli, maso, klobásku, papriku a poté slaninu a stále postup opakujeme. Zakončit bychom měli masem nebo klobáskou.
Předehřejte troubu na 200°C.
Připravené špízy vložte do máslem vymazaného pekáče. Podlijte teplou vodou a přikryjete vrchním pekáčem. Poté vložte do trouby a necháte péct asi 15 minut.
Odstraníte vrchní pekáč, aby se vám špízy dopekly a vytvořila se vám kůrčička.
Podáváte s bramborem či kaší.