Kdo by neměl rád kuře à la bažant. Je to vynikající varianta jinak poměrně chuťově nudných kuřecích stehen. Kuřecí stehna jsou poměrně levnou záležitostí, a proto je všichni vaříte celkem často.
Když na ně ale přidáte divoké koření a špek, hned dostanou jiný šmrnc. Tím, že kuře prošpikujete, vynikne jeho jedinečná chuť a šťavnatost. Nejen vůně při pečení, ale i sám výsledný pokrm vás mnohé může přenést ve vzpomínkách do dětství k nedělním obědům u vašich babiček. S novým receptem můžete překvapit celou vaši rodinu.
4 porce |
15 minut |
1 hodina 15 minut |
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna
- 1 cibule
- 250g špeku v celku
- 4 celé bobkové listy
- pepř černý celý
- nové koření celé
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky koření Andělská křídla
- 1 lžička sádla nebo másla
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Pekáč si vymažete sádlem nebo máslem. Omyjete kuře pod studenou vodou a usušíte papírovou utěrkou a dáte na prkénko.
Špek nakrájíte na proužky a prošpikujete jím kuře. (je lepší když si špek před špikováním dáte na 10 minut do mrazáku – bude tuhý a lépe se s ním bude pracovat).
Do kůže kuřete vetřete koření Andělská křídla a navrch dáte bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření.
Kuře položíte do pekáče kůží dolů. Podlijete 0,5 l vody a přikryté necháte péct 40 minut.
Po 40 minutách vyndáte pekáč a odklopíte vrchní část. Kuřecí stehna otočíte kůží nahoru, posypete mletým kmínem a do výpeku přidáte na půlku rozkrojenou cibuli a pečete odkryté cca 20 minut, abyste získali zlatavou kůrčičku.
Podáváte s rýží či bramborem.