Přijdete po těžkém dni domů a jediné na co jste schopni myslet je, že si konečně dáte ten výborný jablečný koláč, co jste si včera upekli. Křupavá kůrčička zespoda i navrchu a neodolatelná náplň ze šťavnatých jablek. Co víc si přát?
Nejlepší je koláč teplý s vanilkovou zmrzlinou a posypaný skořicí. Tento koláč vám jistě zlepší náladu a zažene chmury. Náplň můžete připravit ve vícero variantách dle sezonního ovoce a vždy vám bude chutnat. Tento recept je na koláč s jablky, ale můžete vyzkoušet i s ostružinami, borůvkami, jahodami či rebarborou. Jablečný je samozřejmě klasika, která je oblíbená po celém světě.
Koláčem potěšíte svou rodinu i známé a zaplesají i vaše chuťové pohárky. Je to jedinečný a tradiční zákusek už po staletí. Tak bez dalších průtahů, pojďte se pustit do jeho přípravy, ať už je hotový.
8 porcí |
30 minut |
1 hodina 15 minut |
Ingredience:
Těsto:
- 250g máslo (hera)
- 250g hladká mouka
- 250g měkký tvaroh
Náplň:
- 500g jablek
- 1 lžíce skořice
- lískové oříšky
- 2 lžíce strouhanky
- rozinky
Na potření těsta:
- 1 vejce
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si do kulaté formy o průměru 20 cm pečící papír nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
Mouku prosejte sítem na vál, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo a kousky rozdrobený tvaroh.
Vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici odpočinout.
Mezitím si oloupejte jablka a nastrouhejte na hrubém struhadle. K jablkům přidejte skořici, nadrobno nasekané lískové oříšky a rozinky, které si můžete namočit do rumu. Pokud je směs tekutá, přidejte lžíci kukuřičného škrobu, tím se směs zahustí.
2/3 těsta rozválíte, vyložíte jím vymazanou dortovou formu, udělejte vyvýšené okraje, posypejte strouhankou a naplňte směsí jablek.
Ze zbylého těsta nakrájejte proužky a vytvořte na koláči mřížku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem.
Dejte do trouby a pečte 30 - 45 minut na 180°C dokud není koláč zlatavý a propečený.
Koláč krájejte až po vychladnutí.