Všichni rádi jezdíme na dovolenou a ti z vás, kteří navštívili v létě Řecko, určitě ochutnali jejich nedostižný dip zvaný tzatziki. Recept pochází z Řecka, ale v různých variantách jste se s ním mohly setkat po celém světě.
Tzatziki se podává jako samostatný předkrm nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Původní recept má jako přísadu řecký jogurt, který je velice hustý a tzatziki jsou po něm tuhé. U nás řecký jogurt nahrazujete klasickým bílým jogurtem či zakysanou smetanou, proto ho máte řidší a neříkáte mu tzatziki ale okurkový salát se smetanou. Přidáváme do něj sůl a pepř, ale pro zvýraznění chuti určitě přidejte koření Tzatziki, které váš salát pozvedne a připomene vám hezké zážitky z dovolené.
V létě při grilování je nepostradatelný díky své svěží chuti a nejlépe se hodí k pečenému a grilovanému masu.
4 porce |
15 minut |
15 minut |
Ingredience
- 2 salátové okurky
- 1 zakysaná smetana (řecký jogurt)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžička salátové koření
- 1 lžička koření Tzatziki
- sůl, pepř, kopr dle chuti
Postup:
Salátové okurky oloupete, omyjete studenou vodou a nastrouháte na hrubém struhadle do větší misky.
Nastrouhané okurky posolíte, promícháte a necháte 5 minut stát, aby pustily vodu.
Vodu z okurek slijete a důkladně vmíchejte zakysanou smetanu či řecký bílý jogurt.
Následně přidejte do okurek salátové koření, tzatziki, pepř a oloupaný, prolisovaný česnek.
Dle chuti můžete přidat ještě čerstvý kopr, sůl či pepř.
Salát se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu, či jako hlavní jídlo s křupavou bagetkou.