Knedlíky jsou základem v kuchyních střední a východní Evropy. To, co začalo jako způsob opětovného použití staršího pečiva, se samo o sobě stalo plným a chutným pokrmem. Recepty na houskové knedlíky se v různých regionech liší, ale obecně se k jejich vazbě používá buď mouka nebo starší pečivo, droždí (nebo jiné kypřicí prostředky), vejce, sůl a kapalina. Pak mohou být přidány bylinky, sušené maso, tuk a další přísady.
Sladké i slané knedlíky, jako je náš recept na houskový knedlík, jsou dnes považovány za součást českého národního kulinářského dědictví. České knedlíky se jednoduše připravují z mouky, mléka, vajec a ztvrdlých kostek pečiva, které se tvarují do bochníku nebo rohlíku. Poté se vaří, krájejí na plátky a servírují. Jsou ideální k nasáknutí spousty omáčky, která se obvykle podává k pečenému vepřovému karé, k pečenému vepřovému s kysaným zelím, k pečené huse či kachně, k hovězí pečeni, ke koprové omáčce a ke guláši.
8 porcí |
20 minut + 80 minut kynutí |
2 hodiny 10 minut |
Ingredience:
Na těsto:
- 2ks staršího rohlíku
- lžička soli
- 42g droždí (1kostka)
- 2 ks vejce
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 lžička cukru krupice
- dle potřeby-0,5l mléka
Postup:
Mléko nalijte do větší nádoby a zahřejte. Mléko by mělo být horké, nikoliv vařící. Odlijte asi 100ml, přidejte cukr, zamíchejte a rozdrolte do něj kostku droždí. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít.
Nakrájejte si rohlíky na malé kostičky, mouku si prosijte přes sítko do větší misky. Zamíchejte do ní sůl, vejce, zbytek mléka a kvásek.
Vypracujte těsto do hladka a přidejte na kostičky nakrájený rohlík. Těsto vložte do čisté velké mísy, posypejte lehce moukou a přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej na 3-4 stejně velké kusy, které jednotlivě propracujeme a vytvarujeme z nich válečky. Nechte je dalších 20 minut kynout pod utěrkou.
Do vroucí osolené vody vložte knedlíky a zamíchejte je, aby se nepřilepily na dno (max. 2 kusy, jejich objem se zvětší). Podle velikosti vařte knedlík 20-30 minut. V polovině vaření knedlík otočte.
Uvařené knedlíky vyndejte a propíchejte je vidličkou, aby se nesrazily.
Knedlíky nakrájejte nožem či nití na stejně široké plátky a podávejte k omáčkám jako je svíčková, koprová či guláš.
Navštivte také náš obchod