Pokud se rozhodnete doma připravit chutnou večeři v podobě hovězího burgeru, máme pro vás recept na domácí neodolatelné nadýchané housky. Můžete mít skvěle ochucenou majonézu či dresing, do křupava vypečenou slaninu a naprosto perfektně trefíte propečennost masa. Pak to vše naskládáte do kupované, ale gumové burgerové housky, což je cesta, jak celý burger zkazit. Jsme si jisti, že pokud vložíte svůj čas a námahu do výroby domácích housek, určitě se vám to vyplatí. Takže s chutí do toho a vaše chuťové pohárky jistě zaplesají.
8 bulek |
20 minut (+60 minut kynutí) |
1 hodina 45 minut |
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g slunečnicového oleje
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžíce chlebového koření (rozdrtit)
Na kvásek:
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g cukr krupice
- 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
Na potření a posypání těsta:
- 1 vejce
- sezam, mák, slunečnicová semínka, kmín
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Mléko nalijte do středně velké nádoby, tak, aby nepřesahovalo polovinu misky. Přidejte cukr a zahřejte. Mléko by mělo být vlažné, nikoliv vařící. Rozdrolte do mléka kostku droždí a nechte přikryté vzejít cca 5 minut.
Mezitím, co kyne kvásek, si přes síto prosijte mouku do větší mísy. Přidejte vejce, olej, sůl a rozdrcené chlebové koření. Nakonec vmíchejte kvásek.
Těsto důkladně propracujte buď ručně cca 10 minut, nebo v robotu 5-7 minut. Dobře vymíchané těsto poznáte tak, že se vám přestane lepit na stěny nádoby.
Přendejte těsto do čisté misky, pomoučněte zeshora a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě cca 60 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Po vykynutí přendejte těsto na pomoučněnou pracovní desku a znovu propracujte.
Poté si odkrajujte kusy cca 140-150g. Kus vymodelujte do tvaru koule tak, že okraje budete sunout dospodu těsta.
Tím vám vznikne hladká koule na povrchu a vespod budete mít spoj, kterým položíte bulku na plech vyložený pečicím papírem.
Až budete mít všechny bochánky na plechu, přikryjte je utěrkou a nechte je ještě 10-15 minut kynout.
Bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem, kmínem, slunečnicovým semínkem nebo mákem. Podle toho, co vám chutná.
Takto připravené bulky dejte péct do předehřáté trouby na 180°C cca 20-25 minut. Musí být krásně zlatavé.
Pokud se na do zlatova upečené bulky chcete "vrhnout" ihned, vyčkejte ještě chvíli a před rozříznutím je nechte cca 20-30minut vychladnout.
Nejlepší jsou však druhý den po upečení. Rozkrojte bulky napůl a dejte je před servírováním opéct na gril.
Navštivte také náš obchod